Floating By Djoj

Diep loslaten - loslaten 2.0


Op 14 november geeft Jan Bommerez in DJOJ Rotterdam een vervolgsessie op de workshop 'Leren loslaten'. De eerder deelname aan de basisworkshop is aanbevolen maar niet vereist. Je kunt ook de onlinecursus 'Leren loslaten' nog doen als je wilt.

In de ervaringsgerichte dagworkshop 'Diep loslaten - Loslaten 2.0' zul je oefeningen leren om vastgelopen trauma-energie en chronische stress te leren loslaten. Het gaat om oefeningen die door Jan werden gevonden en uitgetest tijdens zijn 10 jaar lange research naar zelfhulpmethodes voor de gevolgen vroeg trauma. Dat was namelijk ook zijn persoonlijke pad.

Aandacht: de workshop is NIET aanbevolen voor mensen met heftig shocktrauma zoals een aanranding.

De oefeningen zijn eerder gericht op chronische problemen die te maken hebben met complex trauma, zoals ontwikkelingstrauma of hechtingstrauma of moeilijke omstandigheden in het gezin waarin je opgroeide.

Veel mensen hebben ongediagnosticeerd vroegkinderlijk trauma. Hun chronische problemen schijnen dan geen duidelijke oorzaak te hebben. Dat op zich ('er is geen duidelijke oorzaak') is vaak een teken van vroeg trauma. Vroeg trauma betekent niet per se misbruik of verwaarlozing. Het kan ook zeer ongewild zijn zoals op vroege leeftijd alleen in het ziekenhuis moeten achterblijven.

Ook chronische stress die te maken heeft met een opeenvolging van moeilijkheden en stressoren in het volwassen leven wordt uiteindelijk traumatisch. Een burnout kun je ook zien als de uitkomst van een complex trauma (dat is een trauma die niet gaat over 1 shockgebeurtenis maar over een accumulatie van meerdere stressmomenten tijdens een kwetsbare periode).
Naarmate ons lijf wordt geholpen om geaccumuleerde stress (soms van tienatallen jaren in survival modus) los te laten kan het beetje bij beetje en af en toe met sprongen in een opwaartse helingcyclus terecht komen.

Datum: zaterdag 14 november

Prijs: €150,- incl lunch/koffie/theeVijf Ritmes - Pure Dance